Bugün, 16 Mayıs 2024 Perşembe

Başkan Hüseyin Sarı: Temizlik işine harcanan para yatırımları engelliyor”

Başkan Hüseyin Sarı: Temizlik işine harcanan para yatırımları engelliyor”

Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Erdek Kent Konseyi'nin Ocak ayı toplantısında yaptığı konuşmada, çeşitli konular hakkında bilgiler verdi

Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Erdek Kent Konseyi’nin Ocak ayı toplantısında yaptığı konuşmada, çeşitli konular hakkında bilgiler verdi. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi Erdek’te de herkesin “devlet baba” kültürüne uygun şekilde her şeyi devletten beklediğine dikkati çeken Sarı, “Oysa herkes, yaşadığı kent için katkı sağlayabilir” dedi.
TEMİZLİK KONUSU
Erdek Belediyesi’nin 2014 yılı kesin gelirinin 17 milyon lira olup bunun 10 milyonunun temizlik, 6 milyonunun personel giderlerine ayrıldığını, ancak 1 milyon lirayı cari harcamalarda kullanabildiklerini vurgulayan Sarı, şunları söyledi:
“2013 yılında, Kapıdağ dahil tüm Erdek’te topladığımız temizlik vergisi 222 bin, buna karşılık ise temizlik işleri için ödediğimiz para 10 milyon liradır. Size şöyle bir örnek vereyim. Yurt dışında, cadde ve sokaklarda çöp konteynerleri yok. Konteynerler, apartmanların içinde bulunuyor ve sadece çöpler alınacağı zaman dışarı çıkarılıyor. Yerel yönetimlerin en büyük sorunu temizliktir. Bence artık bedelsiz temizlik hizmeti olmamalı ve kirleten, bedelini ödemeli. Ancak böyle olursa temizlik yükü belediyelerin sırtından kalkar ve yatırıma yönelebilirler. Düşünün ki, temizlik işlerine ödediğimiz 10 milyonu yatırıma ayırsak, bugün Erdek’in hiçbir alt yapı sorunu kalmazdı.”
Erdek Belediyesi’nin bu yıl 34.767 olarak belirlenen nüfusu üzerinden İller Bankası payı alacağını vurgulayan Sarı, “Ancak yazın 200-250 bin kişiye hizmet vermek zorunda kalıyoruz” dedi.
HİZMETTEN KAÇMIYORUZ
Erdek Belediyesi olarak hiçbir hizmetten kaçmadıklarına dikkati çeken Sarı, şöyle konuştu:
“Örneğin, yol yapımları Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu luğunda bulunuyor. Ancak biz, buna rağmen önce can güvenliği diyerek, Ballıpınar ve Şahinburgaz mahallelerimizin çevre yollarına çelik bariyerler koydurduk. Bazı kırsal mahallelerimizin yollarını asfaltladık.” 8S. 4’de

BİLİME ÖNEM VERMELİYİZ
Erdek’in, dünyanın en zengin coğrafyasında bulunduğunun altını çizen Sarı, şunları söyledi:
“Ancak Erdek adına hiçbir konuda bilimsel çalışmalar yapmıyoruz. Buna turizm ve zeytincilik de dahil. Erdek Körfezi’nin yer aldığı coğrafya, Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin geçiş güzergâhı üzerinde bulunuyor. Bunu bile düşünmüyoruz. Bilinçsizce çam ve ceviz fidanı ekiyoruz. Aslında Kapıdağı’nda böyle bir ekim olmamalı. Erdek Körfezi’nin de kurtulması için bilimsel çalışma gerekli. Bu çalışmalar, üniversitelerle işbirliği içinde, halkla birlikte yürütülmeli. Turizm ise ilçemizin olmazsa olmazlarının başında geliyor.”
TARIMSAL DESTEĞE HAZIRIZ
Erdek’te, Kapıdağ dahil 822 bini kayıtlı olmak üzere 1 milyon adet zeytin ağacı bulunduğuna dikkati çeken Sarı, şöyle konuştu:
“Büyükşehir Yasası’na göre belediyeler, tarıma destek verebilir. Biz de bu desteği vermeye ve tarımın yanında olmaya hazırız. Çünkü tarım, Erdek için büyük önem taşıyor.”
TARİHİ ESERLERE SAHİP ÇIKIYORUZ
Tarihi eserlere sahip çıktıklarının da altını çizen Sarı, “Şimdi de Narlı, Ocaklar ve Ballıpınar mahallelerimizdeki kiliselerin röleve ve restorasyon işlerini yapıyoruz. Yine yıllardır tescili bulunmayan Kirazlı Manastırı’nın tescilini de biz yaptırdık” dedi.
ZEYTİNLİADA KONUSU
Tarihi eserler konusunda ülkemizdeki birçok kurumun, sanki ayrı bir cumhuriyetmiş gibi kopuk kopuk ve koordinasyonsuz şekilde hareket ettiklerini öne süren Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
“Zeytinliada’yı, 2002 yılında biz kamulaştırdık. Adadaki yıkımları da yaptık. 2002 yılında, bu adaya 4,5 milyon lira bedel biçildi. Bu rakam bugün 15-20 milyon lirayı bulmuştur. Bu adaya maddi-manevi çok emek verdik. Şimdi, kazılar bitti. Bakanlık, ülkemizdeki tüm ören yerlerinde olduğu gibi bu adayı da kendisi işletmek istiyor. Biz de, ‘Harcadığımız bu parayı bize verin, adayı siz işletin’ diyoruz. Şimdi, yaptığımız yazışmalarla bu noktadayız.”
ÇAY BAHÇELERİ KONUSU
Erdek çay bahçelerinin durumu hakkında da bilgi veren Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, şunları söyledi:
“Bu çay bahçelerinin bulunduğu alan 1993 yılında sit alanı ilan edilmiş, belediyemiz dahil kimseye haber verilmemiş. Yani kağıt üzerinde sit alanı gözüküyor ama haberimiz yok. Ancak 1993’te sit alanı ilan edilirken, sınır tespiti yapılmamış. Aralık ayında sınır tespiti yaparak, Balıkesir Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunduk. Ağaç tespitleri yapıldı. Şubat veya mart ayında, çay bahçelerinin yapımına başlarız.”
TURİZMDE MORALLER BOZUK
Erdek’in, acilen turizm rehberlerine ihtiyacı bulunduğuna da işaret eden Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
“Turizm sektöründe koordinasyona ihtiyaç var. Ancak Erdek, turizm sektörünün içindeki kurumlarda bu koordinasyonu sağlayamadı. Oysa güney sahillerinde bu konuda müthiş bir koordinasyon var. Bu arada Erdek turizminde moral bozukluğu da gözleniyor. Böyle giderse turizm aç bırakmaz ama zengin de yapmaz. Her zaman söylüyorum, bazı kişiler kızıyor. Artık lahmacun ve pide turizminden vazgeçmeli, hizmet sektörüne yönelmeliyiz. İlçemizde, 15-20 bin yatak çıkarıyoruz ama hizmet sektöründe çok geriyiz. Bu durum, 20 yıldır değişmiyor. Bu değişime önce halk ve turizmciler inanmalı ve gerçekleştirmek için çaba harcamalı. Bu arada sektörde yeni yatırım yapacak bir-iki çılgına da ihtiyaç var. Bugün, burada Erdek’in geleceğiyle ilgili Kent Konseyi toplantısı yapıyoruz ama salon boş. Zaten Erdek’in sorunlarına da, Erdeklilerden çok dışarıdan gelenler daha çok sahip çıkıyor. Turizmde artık, ‘Sezon çok kısa’ masalına, efsanesine son vermeliyiz.”
Erdek tarımının da “tembellik” nedeniyle gerilediğini öne süren Sarı, şunları söyledi:
“Tarım ürünlerimiz daha önce çok daha zengindi. Ancak işin kolayına kaçılarak, diğer ürünler bırakılıp zeytine ağırlık verildi. Nasıl olsa Marmarabirlik gibi hazır bir alıcı da var. Kapıdağ mahallemizde kırmızı soğan üretim 1/3 oranına düştü. Kapıdağı’mızda 2,5 milyon aşısız kestane ağacımız var. Defne de dahil olmak üzere bu orman ürünlerimizi, kuracağımız kooperatifler aracılığıyla değerlendirirsek, yılda 108 milyon lira orman geliri elde edebiliriz.”
OTOGAR KONUSU
Büyükşehir Yasası’na göre oto terminal işletmesinin Büyükşehir’de bulunduğuna işaret eden Sarı, “Ancak, hâlen mevcut otogarın bulunduğu yer, imar plânında otogar değil. İmar plânına göre otogarın yeri, Kastri bölgesinde. Bu nedenle dava açtık ve otogarın yerini geri istedik” diye konuştu.
APOSTOL
Kendisinden önceki dönemde Apostol’a 200-300 milyon lira harcanmasına karşın bu doğal piknik alanının dokusunun bozulduğunu, ayrıca Seyitgazi’deki diskonun da berbat edildiğini vurgulayan Sarı, “Şimdi, bir firmayla 130 bin liraya anahtar teslimi anlaşma yaparak, Apostol’u iyileştirmek ve turizme kazandırmak istiyoruz. Bu arada çay bahçeleri ve Seyitgazi çalışmaları için de yaklaşık 3-4 milyon lira harcanacağını tahmin ediyorum” dedi.
Sarı, ayrıca Erdek’in “Düşler Parkı” bölgesine de bir “Cem Evi” yapacaklarını sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli